Roky příprav, stomilionové investice a výsledek nehorázný – těžší verze státní maturity z matematiky nám opět ukázala, jak je ve státní správě zakořeněné NEMYSLET! 
Vaří se mi krev, když čtu, co se letos u maturit odehrálo a co se děje dál. Úředníci CERMATu izolovaně schválili jednotlivé příklady jako schůdné, ale neobtěžovali se celé to simulovat v reálném a předem daném čase. Pravda, trvalo by to 2 hodiny, a takhle dlouho si přece namáhat mozek nebudou… CERMAT se nejdříve bije v prsa a obhajuje svou práci, tím jak je všechno dobře připravené a otestované, a když granát vybuchne, rychle sbírá kusy těl a tváří se, že to všechno pěkně sešije, neboť výsledky maturity z matematiky valorizuje. Vždyť všechno bude v pořádku, podobné procento studentů projde a podobné vyletí jako vloni. Tu přihodím, tam uberu a je to. 
Jenže úředník nedomyslel, že to celé evidentně postrádá SMYSL. Těžší formu maturity z matematiky si vezmou studenti, kteří jsou pyšní, že matematiku ovládají, chtějí se v oblasti dále rozvíjet, jít na matematicky či technicky zaměřené univerzity, a chtějí se otestovat vůči sobě a svým protějškům. „Peer pressure“ je zdravý a podnětný, zlovůle úředníků nikoliv! Úředníci vystaví studenty absurdnímu stresu, ukážou jim, že to nezvládli a po ostré vlně kritiky jim zase řeknou, že to vlastně zvládli a že to oni úředníci na papíře napraví. Samozřejmě se už nebudou zamýšlet nad tím, co to udělá se sebevědomím těchto mladých nadaných lidí, kteří na maturitu bezesporu dřeli, co to udělá s jejich odolností vůči stresu a hlavně s motivací udělat příště zase něco navíc, co se od nich bezprostředně nechce a nevyžaduje. Tyto otázky si v CERMATu jistě nekladou. Musí přece látat, sešívat a zahrabávat tu katastrofu a tlačit studenty do kalkulu. V postatě jim říkají: neriskuj, nedávej si nic navíc, vezmi si lehčí verzi, nedři se a vez se. To jsou přesně ty signály, které u maturity byly vyslány a věřme, že příští rok si těžší verzi maturity z matematiky nevezmou 4% maturantů, ale sotva 1%, a to se již teď viním z přílišného optimismu. 
Celá kauza nám opět ukazuje bezbřehou lenost a pokrytectví, tentokrát pod taktovkou CERMATu. Smůlou je, že na to doplatili studenti zvolivší si těžší verzi maturity z matematiky, jeden každý z nich, který se dvě hodiny pod stresem snažil vše zvládnout a věřím, že mnohdy propadal panice, a nakonec rezignoval a odcházel domů vyčerpaný, bez iluzí, s obavami, naštvaný a demotivovaný. A doplácíme na to my všichni otřesenou DŮVĚROU ve státní maturity a erudici státních úředníků ve specializovaných institucích. Post mortem valorizace a úpravy výsledků na tom nic nezmění. Proces postrádal pravidla, důvěra je v háji. A celé tohle divadlo platíme z našIch daní…